Bun venit în Brodina, comuna unde răcoarea munţilor vă unge mieros, iar versanţii abrupţi, cu moţurile înalte, vă încântă privirea. Aici, la fel ca în vremurile de demult, sătenii continuă să îmbrăţişeze tradiţia şi să îşi spună povestea cu mândrie. Oamenii din această zonă sunt cunoscuţi pentru încondeierea ouălor, meşteşug care a fost eternizat de către generaţii întregi.

Despre istoria comunei, localnici şi tradiţii, ne vorbeşte un june care îşi dedică timpul promovării tărâmului de poveste. (Torac Petru Paul, consilierul cultural al primăriei- video din interiorul muzeului).

Elena Torac şi Popescu Valeria au deprins arta închistrării ouălor încă din pruncie, reuşind să ducă mai departe acest meşteşug şi motivele tradiţionale bucovinene prin participarea la concursuri şi expoziţii importante. Ele ne vorbesc mai pe larg despre întregul ritual al ouălor muncite şi despre ce au reuşit să realizeze până în prezent.

O generaţie nouă se ridică şi promite multe, dar nu trebuie să uităm de înzestrarea bătrânilor noştri. Oresia Hudema, ajunsă la vârsta de 77 de ani, reprezintă una dintre cele mai valoroase încondeietoare. Ea ne mărturiseşte cu mâhnire că nu mai poate lucra cum o făcea odinioară, cu toate acestea, devotarea şi dorul faţă de tradiţie o împing să mai picteze câteva ouă în apropierea sărbătorilor Pascale.

data lansării:

2 Mai 2021

Reporter:

Alexandra Tudose

cameramani:

Petru Băiceanu / Cojocariu Sergiu-Ionuț

voce:

Alexandru Slătinaru

Editor de imagine:

Cojocariu Sergiu-Ionuț

Asistent:

Georgiana Ungureanu

Povestește România vă va arăta oameni, destine, întâmplări, locuri, case, suflete, așezări, chipuri și zâmbete pentru care povestea vieții lor a început aici: în România
Povestește România este a ta, a mea si a copiilor nostri fata de care avem datoria morală de a le arăta că Romania povestește dintotdeauna și va povesti pe vecie.