Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești

Căsuţa Amintirilor din copilărie, locul unde autorul Ion Creangă era “vesel ca vremea cea mai bună şi şturlubatic şi copilăros ca vântul în tulburea sa”. Aici, tânărul Nică, lipsit de griji şi învăluit de iubire părintească îşi ocupa timpul cu fel şi fel de ghiduşii, neştiind de neajunsurile vieţii şi gândurile apăsătoare ale părinţilor.
               
Casa este formată din două încăperi şi o tindă, prezentând o intrare scundă care obligă orice vizitator să facă o plecăciune în semn de respect pentru cei care au locuit aici. În prima cameră se păstrează şi acum câteva dintre obiectele familiei Creangă, obiecte care parcă tânjesc după stăpânii casei. Covata duce dorul unui copil mic; hainele aşezate pe culmi duc dorul de a fi purtate; lada de zestre şi uneltele de ţesut duc dorul Smarandei, iar Ceaslovul mai că se roagă să vină Nică şi să-l răsfoiască puţin.

post a comment.

Povestește România vă va arăta oameni, destine, întâmplări, locuri, case, suflete, așezări, chipuri și zâmbete pentru care povestea vieții lor a început aici: în România
Povestește România este a ta, a mea si a copiilor nostri fata de care avem datoria morală de a le arăta că Romania povestește dintotdeauna și va povesti pe vecie.