Olguța Creangă-Caia – Om de poveste
Iubitoare a tradiţiei şi a culturii, scriitoarea Olguţa Creangă-Caia ne-a primit cu bucurie în casa ei, dezvăluindu-ne câte o poveste pentru fiecare colţişor al construcţiei. Piesa de rezistenţă se află la etaj, fiind reprezentată de o cameră pe care gazda o denumeşte simplu: mini-muzeu. Aici am găsit numeroase obiecte care au rolul de a ne aminti de marele povestitor Ion Creangă, icoane şi anumite elemente populare.
Fiecare centimetru al încăperii atrage privirea în mod plăcut, răscolind în inimile noastre dorinţa de linişte şi simplitate. Canapeaua împodobită cu haine tradiţionale din zona Neamţului, obiectele vechi de lucru (exemplu: vârtelniţa, piua, sucala), peretele destinat catapetesmei Bisericii „Sfântul Haralambie” (catapeteasmă pictată de copiii din corul „Angeli”) şi busturile lui Ion Creangă sunt doar câteva dintre lucrurile care ne-au rămas imprimate pe retină.
Desigur, cameră nu are acelaşi farmec fără gazda noastră Olguţa Creangă-Caia, un om de poveste şi o scriitoare iscusită. Începutul a fost cuprins de emoţii, atât din partea echipei Povesteşte România, cât şi din partea strănepoatei lui Ion Creangă. Treptat am pătruns în sufletul ei, începând a se destăinui faţă de noi.
Întreaga sa viaţă reprezintă o poveste, una care merită ascultată. Dumneaei ne-a istorisit că de la o vârstă fragedă întâmplările vrednice de aducere-aminte au început a-i înrăuri viaţa. La 8 anişori, copil ingenuu şi învăţăcel al lecţiilor pe care i le oferă viaţa, avea o misiune importantă. Era „împuternicită” de către sora ei, Maria Olteanu, de a-i duce mâncare Părintelui Cleopa în ascunzătoarea sa. Acum un fior o cuprinde când se gândeşte la cele întamplate în vremurile apuse şi când încearcă să înţeleagă sentimentele Părintelui Ilie Cleopa care a stat ascuns de prigoana comunistă, timp de trei ani, sub acoperişul rudelor ei.
În prezent este recunoscătoare faţă de Dumnezeu pentru familia pe care o are. Căsătorită cu părintele paroh al Bisericii „Sfântul Haralabie” – Teoctist Caia – a pus bazele unei familii unite şi frumoase. Rodul iubirii şi credinţei celor doi este vizibil în fiicele lor, fiice care sunt cunoscute pe plan naţional: Ana-Maria – producător TV, Claudia şi Olguţa – cântăreţe de operă.
Modestă când vine vorba de ceea ce a realizat, doamna Olguţa Creangă-Caia este cunoscută ca fiind promotoare a zonei Neamţului. A înfiinţat Corul „Angeli” şi Atelierul de pictură la Biserica „Sfântul Haralambie” din Târgul Neamţ, participând cu aceşti tineri la concursul „Icoana din sufletul copilului”. Realizările sale sunt numeroase şi importante pentru poporul român, fiind şi organizatoare a Festivalului „Zilele Creangă”.
În ceea ce priveşte partea artistică trebuie să amintim de cărţile pe care le-a publicat la editura „DOXOLOGIA”, enumerând următoarele titluri: „Copilăria Sfintei Parascheva de la Iaşi”, „Copilăria Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ – Hozevitul”, „Copilăria Sfântului Paisie Velicikovski”, „Copilăria Părintelui Paisie”, „Copilăria Părintelui Cleopa” etc. Poveştile au rolul de a aduce oamenii cât mai aproape de o viaţă duhovnicească, având ca personaje principale Sfinţii despre care am auzit fie de la părinţi, fie din clasele primare. Strănepoata lui Creangă ne mărturiseşte că ea nu îşi pedepseşte personajele asemenea marelui clasic, pe care îl aseamănă cu un legiuitor, ci încearcă să zugrăvească o lume nealterată de răutate şi invidie, o lume candidă.
Timpul a trecut pe lângă noi, iar momentul despărţirii s-a apropiat. Ne-am luat la revedere de la gazda primitoare şi urcându-ne în maşină ne-am croit drum spre casă.
Articol scris de Alexandra Tudosa
Photo: Petru Băiceanu
Olguta creanga caia
Descrierea este un poem minunat, cu talentul înmulțit și dragoste fata de tezaurul lăsat de Ion Creanga, moștenire… Va felicit și mult succes….